marți, 12 ianuarie 2016

Pseudo- rezolutii

Inceputul de an se leaga de un obicei interesant: formularea unor obiective legate de noi inceputuri, de schimbarea stilului de viata si de autodezvoltare. 
Se ia o lista mare de dorinte si incep sa se bifeze cele mai arzatoare, dupa cum urmeaza:

“Din ianuarie incep sa:
a) Merg la sala
b) Iau lectii de dans
c) Petrec mai mult timp cu iubitul meu” etc.

Toate vechi si noua toate. Alte nu-stiu-cate rezolutii care incep cu “De maine, de la anu…” insa nu se concretizeaza. Si cum s-ar putea concretiza daca motivatia de a le face lipseste inca? Simplul fapt ca se schimba datele in calendar nu ne asigura motivatie suficienta pentru obiectivele ramase pana acum fara implinire.

Of, bine ar fi sa ne trezim direct in ziua in care dorinta noastra a fost deja montata in scenariul vietii zilnice si functioneaza asa cum ne-am imaginat. Daca viata noastra ar fi un film, ar fi posibil. Insa atata timp cat ne limitam sa ne imaginam ceea ce ne dorim, rezolutiile raman in continuare nerealizate.

Din pacate, lista de dorinte nu inlocuieste fapta in sine, iar cel mai bun mod de a indeplini un vis incepe prin a te trezi si a te pune pe treaba.  Completarea propriu-zisa a listei e doar un mijloc de a ne linisti constiinta. Un soi de gandire magica ne face cumva sa credem ca asa suntem deja la jumatatea drumului. Iar aici cred ca se impune o mica pauza in gandire, inainte de a ne avanta sa acoperim paginile cu rezolutii fara acoperire.

In primul rand, cine zice ca la venirea fiecarui an nou este musai sa rescrii diverse capitole ale vietii tale? Arunca o privire obiectiva la ce ai realizat pana acum, fara sa tragi cu ochiul prin reviste sau prin curtea vecinului. Ce trebuie cu adevarat schimbat in viata ta? Ce functioneaza bine trebuie lasat la locul lui, nu totul poate fi “si mai si” in noul an. Unele lucruri sunt deja pe cale sa se implineasca, deci fii obiectiv/a cand evaluezi ce ai deja. In plus, nu toate obiectivele au termene realiste- unora le trebuie mai mult timp pentru a se indeplini, asa ca ai rabdare cu lucrurile care merg in directia dorita, desi mai lent decat ti-ar fi placut.

Un alt punct important in favoarea ta este sa stii ce iti doresti cu adevarat. Pare simplu, dar multora le ia ceva timp pana sa isi asculte vocea interioara si sa isi recunoasca propriile dorinte. O noua dieta, o noua silueta, un nou iubit, nopti fierbinti “ca la carte”, salariu mai mare, avansare in post, cursuri de tai chi, 15 rochii si posete noi-  tu ce iti doresti de fapt? Care sunt dorintele tale si care sunt cele ale grupului tau de prieteni, de colegi sau ale generatiei tale? Poti sa faci diferenta? De exemplu, daca altii considera ca revelionul perfect se petrece la schi in Alpi, iar tu iti doresti sa fii acasa, doar cu persoana iubita, care dintre voci va conta mai mult pentru tine?

O privire critica se impune atunci cand situatia este impinsa la extreme. Din stresul provocat de liste anterioare- nebifate la timp, poate rezulta o atitudine de respingere: “anul asta nici o rezolutie!”, o cale de negare a ordinii care incearca sa ti se impuna artificial, de la altii sau prin diverse canale media. Nu-ti face griji: valoarea ta personala nu va scadea din cauza ca nu ai urmat directivele ultimei reviste la moda. Daca ai reusit totusi sa urmezi sfaturile livrate, ai mare grija: in goana de a bifa tot ce pe lista anului, putem fi rigide la oportunitati noi si sa ne treaca ocaziile pe sub nas.  Ce capcane pot fi mai greu de evitat decat acelea pe care ni le presaram noi insine?

In concluzie, intre a nu iti propune nimic pentru anul care tocmai a inceput si nebunia de a inghesui tot felul de rezolutii pe lista, trebuie sa existe o cale de mijloc. Gasirea acesteia ramane o datorie fata de tine insati, iar vorba  lunga ramane saracia omului. 

Dupa ce scapi de prejudecati, false nevoi de imbunatatire si trenduri, mergi si bifeaza adevaratele rezolutii care-ti mai raman pe lista. 


(Raluca Ionescu, 2008, Mayra.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu