duminică, 13 septembrie 2015

Cum cresti un festival in 10 ani- Festivalul Plai, Timisoara 2015

Plai Grafitti
In anul 2005, doi visatori, Tzuca si Tako plus o mana de prieteni si-au propus sa faca diverse lucruri: sa aduca in Timisoara formatii pe gustul lor- cam straine si exotice pentru gustul localnicilor, intre noi fie vorba :), sa revitalizeze un spatiu abandonat indiferentei- Muzeul Satului Banatean si sa creeze un spatiu in care multiculturalitatea sa fie la ea acasa. Asa s-a nascut Festivalul Plai, intr-un moment in care un concert Paco de Lucia, Al di Meola sau Macy Gray era o raritate pentru Romania, nu doar pentru Timisoara.
Li s-a parut unora ca-s nebuni, ca n-au cum si ca n-ar trebui s-o faca. Dar au facut-o. O data si inca o data si iata-i ajunsi la Plai 10, editia invitatilor surpriza. Cunoscuti drept organizatorii unui festival independent, care se bazeaza pe munca voluntarilor. Accentul pe voluntariat, multiculturalitate si muzica lumii. 
Zeci de organizatii si institutii participa anual la crearea acestui eveniment. Ambasade, centre culturale, ONG-uri, persoane care au ceva de spus. Ma laud ca am participat si eu, pe vremea cand eram "psihologul Raluca Ionescu" :).  Oamenii se aduna cu mic cu mare in ograda Muzeului si descopera ce li s-a mai pregatit in domeniul cultural, educational, social. Interactioneaza. Fac poze. Rad, canta, alearga dupa copii, pana se lasa seara si mai tarziu.

Festivalul Plai în cifre: 10 ediții, 9 culturi diferite, peste 80 de voluntari dintre care 10 internaționali, 3 zile de desfasurare, 15 spectacole, 2 scene, peste 45 de parteneri culturali, peste 200 de activități culturale, 3 instalații outdoor, 1 camping, primul proiect muzical produs de PLAI: Subcarpati + Orchestra. 
Organizatori: Andreea și Norbert Tako- Călători în jurul lumii, au experimentat ei înșiși în numeroase dăți multiculturalitatea, neîncetând să descopere lucruri noi. Totodată consideră că este cool și actual să îți placă ce e al nostru, nu doar ce ține de modă și de străin. Mai sunt cunoscuți și pentru organizarea altor evenimente muzicale precum festivalul Jazz ™ si concerte ale unor artiști precum Pink Martini, Manu Chao.

 "Cea mai mare provocare este organizarea festivalului în sine, pentru că nu putem lua nimic ca de la sine înțeles, nimic nu e sigur până la proba contrarie. Așa că învățăm constant lecția lui Nu."(Andreea Iager Tako- organizatoare)

Mai multe detalii ne-a impartasit Andreea in interviul publicat in revista Altfel, adica aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu